Surinaamse Pastei

IMG_9303.JPGAah! Ik ben jullie niet vergeten hoor lieve schatten. Ik heb een super druk, maar gezellig weekend gehad. Lekker met me vriendinnen aan de cocktails, gelachen en gezelligheid! Hoe was jullie weekend, hebben we allemaal lekker gegeten..? Vorige week dacht ik bij mezelf van Carolyne je bent een Surinaamse maar je hebt nog nooit een Surinaamse Pastei gemaakt -en dat voor iemand die van koken houdt!?-

Dus toen heb ik besloten om een pasteitje te maken. Het basisrecept heb ik van het internet geplukt en ik heb natuurlijk mijn eigen dingen eraan toegevoegd.

Basisbenodigdheden voor 1 grote pastei:
Zelfrijzende bloem (250 gr), Roomboter gezouten (100 gr), Boter (50 gr), Kipfilet gepluist (500 gr), Half blik doperwten, Half blik wortelen, Nootmuskaat, 1 eetlepel kappertjes, paar takjes selderij, 2 Bouillonblokjes/ 2 schepjes aromat, Zwarte peper, 1 tomaat, 1 ui, 4 eieren

Zelf nog toegevoegd:
2 eetlepels zoete ketjap
2 teentjes knoflook, geperst
Kwartje Miss Jeanette peper fijn gesneden.. I really cant live without her.

IMG_9291.JPG IMG_9284Ik ben eerst begonnen met het uitkoken en pluizen van de kip en het koken van de eieren (3 eieren, de vierde bewaar je voor straks).

Daarna heb ik het deeg (bloem, gezouten roomboter, scheutje koud water) gekneed en een half uurtje laten rusten.

Vervolgens laat je in een pan de boter smelten. Hierin fruit je de uitjes en daarna gooi je de gepluiste kip en de rest van de gesneden groenten erbij. Dit mengsel maak je op smaak met de bouillonblokjes en/of aromat, nootmuskaat en zwarte peper. Je laat het ongeveer 15 minuten sudderen, de laatste paar minuten gooi je de kappertjes erbij. Als het goed is ontstaat er een lekker smeuïge jus. Als je pasteimengsel te droog is kan je tijdens het “sudderen” een beetje water toevoegen. Let wel op dat je geen smaak verliest want dan moet je weer wat kruiden toevoegen. Blijf proeven! Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

IMG_9296.JPG

In de tussentijd had ik mijn -met boter ingesmeerde- ovenschotel al klaar liggen. Het deegbolletje heb ik opgesplitst en hier twee grote rechthoekige deegplakken van ongeveer 0,5 cm dik uitgerold. Met het eerste plak deeg heb ik de gehele bodem en zijkanten van de ovenschotel mee bedekt. Vervolgens heb ik het pasteimengsel in de ovenschotel geschept, en volledig afgedekt met de tweede plak deeg. Tot slot bestrijk je de de bovenkant van de pastei met een eitje. Je pastei kan nu de oven in, ongeveer 25 minuten totdat het deeg mooi goudgeel gekleurd is.

IMG_9308.JPGTips:

– Serveer met rijst, kousenband of brocolli.. en kip uit de oven (die was ik zelf uit enthousiasme vergeten).

– Je kan ook de bladerdeegplakjes uit het vriesvak gebruiken, maar om eerlijk te zijn vind ik zelf gemaakte deeg lekkerder!

XO Carolyne

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s